Eutonie en shiatsu

Artikel voor Kikai, tijdschrift van de Belgische Shiatsu Federatie, in 2013

Pia Govaerts: “Toen ik 25 jaar geleden een jaaropleiding shiatsupractitioner volgde, betekende dat voor mij dat mijn kennis van het menselijk lichaam kon vergroten. Spieren, gewrichten, organen, zenuwstelsel en vooral meridianen werden in groep bestudeerd en gevoeld. Ik leerde verschillende technieken om met vingers en handen druk uit te oefenen op de drukpunten van de meridianen, in een bepaalde volgorde. Het was fijn om antwoord te krijgen op vragen die ik me als kind al stelde over de sensaties die ik waarnam wanneer ik op bepaalde punten op mijn lichaam duwde!
In een vervolgopleiding shiatsu, hoorde ik voor de eerste keer dat het meer om de aandacht, de motivatie en de intentie gaat dan om de handelingen…
Na deze opleiding was shiatsu voor mij iets om in huiselijke kring mee bezig te zijn, vaak als verlichting van pijnlijke symptomen bij man, kinderen en mezelf. Mettertijd leerde ik wel om steeds zachter te worden in mijn aanrakingen.

Momenteel doe ik al ruim vijf jaar aan eutonie. Dat geeft me een nieuwe toegang tot mijn lichaam. Vanuit een andere invalshoek leer ik het menselijk lichaam -mijn menselijk lichaam – nog beter kennen, begrijpen, helen. Het voelt als een opluchting om van binnen naar buiten te kunnen bewegen.
De oefeningen gebeuren binnen de grenzen van de weldaad, dat wil zeggen niet tot tegen de pijngrens gaan en mijn lichaam ondersteunen waar nodig. Zo krijgen de dieper gelegen lichaamsweefsels de kans om te ontspannen en een nieuwe tonus te vinden.
Zowel in shiatsu als eutonie gaat het volgens mij meer om een respectvolle aandacht dan om een oefening correct uit te voeren of een drukpunt meteen te weten liggen.
Shiatsu en eutonie kunnen elkaar heel goed aanvullen en ondersteunen in de preventie van gezondheidsklachten.
Eutonie, omdat het een bewegingsleer is die ik zowel in groep als bij mij thuis verder kan beoefenen en waarbij ik niet noodzakelijk nog iemand anders nodig heb om ermee bezig te zijn. Hierdoor kan mijn lichaam mijn belangrijkste instrument worden. In mijn lichaam komt dan alles samen: gevoel, inzicht en nieuwe kracht.
Shiatsu omdat het een zorgvuldige behandeling is van de energiestromen in het menselijk lichaam en omdat het op relatief snelle wijze hinderlijke onevenwichten kan helpen opruimen. Het kan ook een mooie manier zijn om per twee samen te werken aan gezondheid.”

error: Je kan deze inhoud niet copiëren