Traumaverwerking door Yoga


Tijdens een traumatische gebeurtenis worden alle alarmsystemen van ons lichaam ingeschakeld, maar vervolgens niet meer vanzelf uitgezet. Ons
vertrouwen in de rechtvaardigheid van de dingen is geschaad. We blijven op onze hoede. We geraken daardoor in een lastige, pijnlijke lichamelijke toestand.

Yoga maakt deel uit van een eeuwenoud systeem dat bedoeld is om menselijk lijden aan te pakken – en vooral ook om het aan te pakken in het lichaam, waar het huist.
Met yoga kunnen mensen leren om zich weer thuis te kunnen voelen in hun lichaam.
Om een psychisch en/of fysiek trauma te kunnen verwerken, dien je weer contact te maken met jezelf – vooral met je innerlijke ervaringen én via je lichaam.
Traumaverwerking door yoga biedt een op maat gemaakt programma, dat speciaal daarvoor ontwikkeld werd in Amerika in 2003.

Vijf karakteristieken spelen een rol bij deze yoga:

  • mindfulness
  • keuzes maken
  • effectief actie ondernemen
  • creëren van ritmes
  • ademhaling

Zachte oefeningen die deze karakteristieken versterken, helpen de verbinding met ons lichaam te herstellen.

In dit programma komen de twee pijlers van mijn beroep – Psychotherapie en Yoga – op de meest waardevolle manier samen: om een brug te bouwen naar traumasensitieve yogalessen.

Ik help mensen ook met het ontwikkelen van hun eigen serie traumasensitieve yoga-oefeningen, die ze ook in de veiligheid van hun eigen omgeving kunnen leren uitvoeren.

“In de dagen na de les, kan ik mijn lichaam daadwerkelijk en bewuster voelen. Ook staan mijn voeten precies stabieler op de grond”.
Yoga-deelnemer M.W.

error: Je kan deze inhoud niet copiëren